Историја на нашата Организација

Џон Битов

„Отсекогаш чувствував дека оние што даваат ќе добијат - се додека тоа го прават со своето срце“

Џон Битов ќе остане како еден од ретките македонски херои на модерното време. Тој веруваше во слободата, правдата и способноста на сите Македонци да ги уживаат основните човекови права во државите ширум Балканот. Тој донираше средства за многу организации кои им помагаат на Македонците кои имаат потреба.

Џон Битов беше канадски бизнисмен со македонско потекло. Роден е во Торонто во 1928 год. и е син на Никола и Вана, кои потекнуваат од македонското село Габреш кое се наоѓа во денешната западно македонска провинција во Грција. Растењето во семејство со трауми од прогонувањето и страдање, кај Џон го поттика чувството на патриотизам за Македонија и длабока љубов кон македонскиот народ. Оваа љубов го натерала Џон да го посвети животот на своите верувања и идеали да и помогне на Македонија и на македонците низ целиот свет. Неговата силна волја му овозможи да прерасне во успешен бизнисмен.

Неколку христијански цркви се изградени благодарение на неговата поддршка – неодамна Богородица во Кембриџ и Свети Илија во Мисисага, и во Канада. Џон Битов исто така беше силен верник во образованието, што го принуди да иницира учење на македонски јазик на Универзитетот во Торонто. Г-дин Битов обезбеди стипендии за исклучителни студенти од македонско потекло во Северна Америка.

Џон се оженил со својата сопруга Доца со американско и македонско потекло, во 1949 година. Тие беа заедно 67 години, се до неговата смрт. Џон и Доца Битов го основале „Canadian-Macedonian Place“ во 1978 година – дом за пензионери за над 100 Канаѓани со македонско потекло. „Canadian-Macedonian Place“ ги организира едни од најстарите македонски собири во Канада – турнирот за голф „Open Golf Tournament“, кој започна во 1942 година и се одржува секоја година до денес.

Јован и Доца длабоко ги погоди искуството на децата-бегалци од Македонија по завршувањето на Втората светска војна, кои се познати како Деца Бегалци. И двајцата имаа роднини помеѓу 30.000 македонски деца кои беа испратени во земјите од Европскиот Источен Блок за да избегнат прогонот и смртта во нивната родна земја.

Џон и Доца организираа и платија за децата да се обединат со нивните семејства на собирот кој се одржа во Скопје во 1984 година. Овој настан стана историско обележје на македонскиот народ и доведе до многу повеќе Македонци да се обединат со своите браќа, сестри, роднини и пријатели. Во 1991 година тој организираше, финансираше и водеше меѓународна кампања за принудување на големите земји да ја признаат Република Македонија како независна држава. Тој беше многу горд што земјата доби независност без никакви инциденти за време на турбулентниот распад на Југославија.

Џон Битов ја иницираше идејата македонската дијаспора да има организација на професионалци кои ќе работат на унапредување на економскиот развој во Македонија. Ова резултираше со основањето на Македонија2025 година.

Македонија2025 е основана од неговиот син Џон И. Организацијата прерасна и стана најистакнат ентитет на македонски професионалци од целиот свет кои го даваат својот дел во помагањето на Македонија да стане подобра и економски посилна земја. Џон Битов со гордост беше почесен член на Македонија2025 година. Детскиот сон на Џон Битов – еден ден повторно да има земја за Македонците – стана реалност. Неговата помош во ова достигнување и неговата помош за Македонците е наследството што го остави зад себе и многу ќе му недостасува. Џон Битов има добиено бројни награди и признанија. Тој беше одликуван со највисокото цивилно признание во Канада, Орденот на Канада, како и со „Медал на честа 8-ми септември“, највисока заслуга доделена од Н.Е. д-р Ѓорге Иванов, претседател на Република Македонија.

Во чест на Џон Битов