Успесите на Мелани Иванова, стипендистка од Фондот за талентирани средношколци “Таленти денес – лидери утре„

News

Мелани Иванова, родена во Штип и ученичка во четврта година во средното училиште „Славчо Стојменски“, несомнено ги оставила своите траги во литературниот свет. Покрај нејзината страст кон спортот, која била забележана и поздравена од организаторите на различни натпревари, таа исто така се истакнува и во областа на литературата и филозофијата.

Во продолжение споделуваме дел од успесите на Мелани.

Таа освои втори награди на повеќе престижни натпревари, меѓу кои и Државниот конкурс на слободна тема, организиран од страна на Агенцијата за млади и спорт, каде учествувале над 180 литерати Нејзината способност да спои уметност и спорт била особено истакната при оваа пригода. (линк до настанот https://ams.gov.mk/article/dodeleni-nagradite-od-konkursot-mladi-poeti). Мелани се истакнала и на Државниот натпревар по Филозофија, каде што исто така освоила второ место, демонстрирајќи го нејзиниот широк опсег на знаења и интереси.  Овој натпревар е организиран од страна на Филозофско друштво на Македонија. Оваа награда и носи право на учество на претстојната Филозофска Олимпијада во Македонија. (повеќе за настанот: https://www.facebook.com/philosophicalsocietyofmacedonia)

Нејзиниот ангажман не застанува со овие достигнувања, таа е:

  • добитник на најпрестижната награда за поетска творба на Меѓународниот литературен фестивал „Божиќна литература 2023“, организиран од Милица Паулус, што уште повеќе го потврдува нејзиното мајсторство во поезијата.
  • наградена на општинскиот литературен конкурс за есеј и на конкурсот за „Восхитна поезија“, дополнително покажувајќи ја нејзината способност да изразува комплексни мисли и емоции преку пишаниот збор.
  • освоила и втора награда на општински литературен конкурс за есеј на тема: “Шопов за некогаш и за сега“, во категорија средношколци, организиран по повод 100 години од раѓањето на Ацо Шопов итн.

Покрај овие значајни литературни и академски постигнувања, Мелани го сподели со нас и нејзиното искуство со овозможеното менторство преку Фондацијата МК2025, каде опишува дека менторството и дало целосна перспектива за иднината и ја поттикнало кон правилниот избор за нејзиното понатамошно образование.

Таа вели: „Фондацијата МК2025 покрај сите досегашни можности за надградување на талентот на нас, младите и усовршување на сите вештини и знаења, го достигна врвот со воспоставување на едно поинакво искуство со ментор кој ќе биде стимул и насока за справување со нови предизвици, а воедно и пријател за цел живот. Менторството ми овозможи целосна перспектива за во иднина. Полека, но сигурно ме поттикнува да го направам вистинскиот избор за моето високо образование. Мојата менторка е полн погодок. Ведра, насмеана, амбициозна, спремна да ме ислуша во било кое време, а најважно од сѐ, умешна да го трасира мојот пат кон успехот. Како стипендист, трета година по ред, заедно со фондацијата МК2025 сме секогаш чекор напред, со стремеж да ги освоиме најшироките хоризонти и невозможното да го направиме возможно, а во тоа несомнено, успеваме!„

Во оваа прилика и пожелуваме многу успех и ја бодриме нашата Мелани во сите нејзини идни натпреварувања.