News

ANNOUNCEMENTS

Semial Sinani – The promotional campaign “Science for the Future”

...
Announcements
...

Let’s inspire more pupils to love SCIENCE! Embarking on a mission to spark a passion for science among young minds, our promotional campaign, “Science for the Future,” proudly features Semial Sinani, a dedicated teacher of biology and natural science at the primary school “Emin Duraku” in village Buković. Semial Sinani’s enthusiasm for teaching is more […]

Проф. Ружица Петрушевска-Николовска – промотивна кампања „НАУКА ЗА ИДНИНАТА“

...
Announcements
...

Ајде да инспирираме повеќе ученици да ја засакаат НАУКАТА! Со особено задоволство, во серијалот мотивациски приказни, ви претставуваме уште една млада и амбициозна професорка – проф. Ружица Петрушевска – Николовска, наставник по биологија и природни науки во ООУ „Блаже Конески“ во Велес. Во продолжение ви нудиме инспиративната мотивациска приказна на посветена професорка по природни науки, […]

Atanas Bliznakoff Scholarships – Celebrating Excellence at the MK2025 Summit

...
Announcements
...

Skopje, May 16th, 2024 Join us as we honor the brightest minds at the Atanas Bliznakoff Certificates of Excellence Awarding Ceremony on the second day of the Macedonia2025 Summit. The Atanas Bliznakoff Foundations in the US, the Atanas Bliznakoff Foundations within the University “St. Cyril and Methodius” Skopje, and the Foundation MK2025 take immense pride […]

2024 June Zafirovski Fellows: A Journey of Leadership Excellence at Kellogg School of Management

...
Announcements
...

We are thrilled to announce that Vojdan, Nikola, and Marko have been selected as the new Zafirovski Fellows. They will be attending the prestigious Executive Development Program at Northwestern University – Kellogg School of Management from June 2-21, 2024. This in-person program, held at the renowned Allen Center on the Evanston Campus, promises to be […]

Katerina Jancevska – The promotional campaign “Science for the Future”

...
Announcements
...

Let’s inspire more pupils to love SCIENCE! Embarking on a mission to provoke a passion for science among young minds, our promotional campaign, “Science for the Future,” proudly presents Katerina Jancevska, a team leader at Alkaloid AD Skopje’s Institute of Research and Development. She shares her inspiring journey from Resen to becoming a leading figure […]

АРНО ги прогласи победниците од десеттото издание на натпреварот „Зелени идеи“

...
Announcements
...
June 1, 2024

„АРНО“ ги прогласи победниците од десеттото издание на натпреварот „Зелени идеи“ кои продолжуваат со натпреварување на регионално ниво во септември во Сараево, БиХ. Жири комисијата на натпреварот, во категоријата зелени идеи ги избра идеите „ Урбана фарма во контејнер за производство на микрозелени со аеропонски систем на одгледување “ на Снежана Јаќовска -Интеллигент Индоор Фарм […]

Оглас за работна позиција: Соработник за Атанас Близнакоф програмата за студентска извонредност

...
Announcements
...
May 31, 2024

Организацијата Македонија2025 е посветена на создавање на просперитетна економска клима во Република Македонија која ќе ги подобри можностите за граѓаните, домашните компании и странските инвеститори. Промовираме одржлив економски раст преку поттикнување на конкурентноста, претприемништвото, иновациите и лидерството. Поради остварување на нашата мисија, бараме високо мотивирани, амбициозни и талентирани лица. Опис на позицијата: Како Соработник за […]

Macedonia2025 Announces New Chair

...
Announcements
...

Skopje (May, 2024) – Macedonia 2025, a non-profit, non-political organization with primary focus on economic and leadership development, announces the appointment of Viktor Mizo as Chairman of its Board of Directors. Mizo, who joined the Macedonia2025 Board in 2020, succeeds Michael Cklamovski, President, Northern California at Northern Trust, who served as Chairman since 2021. “It […]

Celebrating Success: LEADER Project Pitching Competition

...
Announcements
...

We’re excited to announce the successful conclusion of this year’s Leader Project Pitching Competition! After weeks of intensive training and preparation, eight (8) innovative startup ideas were showcased. From disruptive technologies to sustainable solutions, each company presented their vision for addressing real-world challenges and making a positive impact. The diversity of ideas and the passion […]

Week One Recap: LEADER Project 16th Edition

...
Announcements
...

During the first  week of the LEADER Project participants engaged in an intensive exploration of key business fundamentals: marketing, finance, and strategy. Kicking off the week with marketing, participants delved into core concepts such as understanding consumer behavior, segmenting markets effectively, and establishing a strong brand presence. Through interactive sessions and practical exercises, they learned […]

Welcome to the 16th Edition of the LEADER Project

...
Announcements
...

Our CEO, Nikica Mojsoska Blazevski, had an opening address welcoming all participants this year while highlighting the benefits of the LEADER Project. With pride, she noted the impact  the program had for the over 403 participants we trained over the years. This legacy of empowerment continues to drive us forward as we embark on another […]

“Talents Today – Leaders Tomorrow” Making a Difference Through Mentorship 

...
Announcements
...
March 19, 2024

In an era where guidance and leadership are paramount to success, we are immensely proud to spotlight our mentorship initiative wit in the Support Fund for Talented High School Students “Talents Today – Leaders Tomorrow.” This program stands as a testament to the power of mentorship in fostering the next generation of leaders, especially among […]

Милена Шутевска – промотивна кампања „НАУКА ЗА ИДНИНАТА“

...
Announcements
...

Ајде да инспирираме повеќе ученици да ја засакаат НАУКАТА! Придружете ни се на овој водич за искуство и инспирација, каде што ќе го откриеме значењето на вистинската преданост и љубов кон образованието. Со особено задоволство следна во серијалот мотивациски приказни ви ја претставуваме инспиративната животна сторија на Милена Шутевска, наставник по биологија и природни науки […]

Елена Андонова – промотивна кампања „НАУКА ЗА ИДНИНАТА“

...
Announcements
...

Ајде да инспирираме повеќе ученици да ја засакаат НАУКАТА! Со особено задоволство следна во серијалот мотивациски приказни ви ја претставуваме инспиративната животна сторија на Елена Андонова, наставник по Биологија и Природни науки во оштинско основно училиште “Јосип Броз Тито„ од Валандово. Ова е поглед во нејзината филозофија и страст за науката, обележена со посветеност и […]

Македонија2025 предлага план за забрзан економски раст и нуди поддршка за неговото спроведување

...
Announcements
...

Подобрување на квалитетот на животот преку забрзување на економскиот раст е основната цел  на реформскиот план ВИЗИЈА ЗА ЗАБРЗАН РАСТ, што го предлага организацијата Македонија2025. Планот се базира на „Платформата за просперитет“ која Македонија2025 ја претстави во 2020 година, а чии фундаменти вклучуваат: Нулта толеранција за корупција, преку транспарентност, систем базиран на заслуги и лична […]

Македонија2025 предлага план за забрзан економски раст и нуди поддршка за неговото спроведување

...
Announcements
...
March 6, 2024

Подобрување на квалитетот на животот преку забрзување на економскиот раст е основната цел  на реформскиот план ВИЗИЈА ЗА ЗАБРЗАН РАСТ, што го предлага организацијата Македонија2025. Планот се базира на „Платформата за просперитет“ која Македонија2025 ја претстави во 2020 година, а чии фундаменти вклучуваат: Нулта толеранција за корупција, преку транспарентност, систем базиран на заслуги и лична одговорност; […]

Macedonian Summer Program 2024 – Critical Languages Institute – Arizona State University

...
Announcements
...

„Центарот за критични јазици“ (Critical Languages Institute), како дел од „Меликјан – Центар за руски, евроазиски и источноевропски студии“ (The Melikian Center: Russian, Eurasian & East European Studies) при Државниот универзитет во Аризона (Arizona State University) организира студиска програма по македонски јазик во рамките на летниот семестар 2024 г. Всушност, оваа програма постои од самото […]

Македонија2025 донираше сетови за наука на 20 основни училишта

...
Announcements
...

Скопје (19.02.2024) Во изминатата недела Македонија2025, во рамки на проектот “Науката и Јас„, донираше сетови за наука на 20 основни училиштa низ државата. Сетот за наука се доделува како инструмент – наставно помагало за поддршка и унапредување на образовниот развој во нашата земја, со цел обезбедување и подобрување на условите за одржување на наставата по […]

Анка Трајковска Петкоска – промотивна кампања „НАУКА ЗА ИДНИНАТА“

...
Announcements
...

Ајде да инспирираме повеќе ученици да ја засакаат НАУКАТА! Со особено задоволство следна во серијалот мотивациски приказни ви ја претставуваме инспиративната животна сторија на Проф. д-р Анка Трајковска Петкоска, редовен професор на Техничко-технолошки факултет во Велес при Универзитет “Св. Климент Охридски„ Битола. Ова е поглед во нејзината филозофија и страст за науката, обележена со посветеност […]

Оглас за работа – Главен оперативен директор

...
Announcements
...

Организацијата Македонија 2025 е посветена на создавање на просперитетна економска клима во Република Македонија која ќе ги подобри можностите за граѓаните, домашните компании и странските инвеститори. Ние промовираме одржлив економски раст преку поттикнување на конкурентноста, претприемништвото, иновациите и лидерството. Заради остварување на нашата мисија потребени ни се лица кои се високо мотивирани, амбициозни и талентирани лица. Опис на позицијата: Како главен оперативен […]

Вероника Попоска – промотивна кампања „НАУКА ЗА ИДНИНАТА“

...
Announcements
...

Ајде да инспирираме повеќе ученици да ја засакаат НАУКАТА! Со особено задоволство следна во серијалот мотивациски приказни ви ја претствавуваме нашата стипендистка од Програмата “Атанас Близнакоф“ за студентска извонредност – Вероника Попоска, студентка во трета година на Природно-математичкиот факултет при Универзитетот “Св. Кирил и Методиј„ во Скопје. Таа е млада и амбициозна студентка, која ни […]

Jovan Stefanovski – The promotional campaign “Science for the Future”

...
Announcements
...

Let’s inspire more pupils to love SCIENCE! Embarking on a mission to provoke a passion for science among young minds, our promotional campaign, “Science for the Future,” proudly presents Jovan Stefanovski, a dynamic Laboratory Analyst working in Quality Control at Johnson Matthey Macedonia. He shared with us the beginning of his professional journey in Johnson […]

58 студенти добитници на стипендии од „Атанас Близнакоф„ програмата за студентска извонредност

...
Announcements
...

Педесет и осум студенти од првиот циклус студии на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ Скопје се добитници на стипендијата „Атанас Близнакоф„ за студентска извонредност на Македонија2025. Годишно секој студент ќе добие 2,500 американски долари (денарска противвредност) стипендија како поддршка за своите студии. Стипендиите се обезбедени од фондацијата „Атанас Близнакоф“ од САД, како поддршка за новата […]

Macedonia2025 received third place in the PEOPLE-FIRST ECONOMY INITIATIVE category at the 2023 Future of Emerging Europe Summit and Awards held in Brussels

...
Announcements
...

The work of more than 60 NGOs, businesses and individuals from across Central and Eastern Europe “Grasping the chance to lead!” was recognized in Brussels on November 8 at the 2023 Future of Emerging Europe Summit and Awards, the sixth edition of a program that highlights best practice, innovation and courage across the region. The […]

Јана Клопчевска – промотивна кампања „НАУКА ЗА ИДНИНАТА“

...
Announcements
...

Ајде да инспирираме повеќе ученици да ја засакаат НАУКАТА! Прва во серијалот мотивациски успешни приказни е Јана Клопчевска, вонреден професор на Технолошко-металуршкиот факултет при Универзитетот “Св.Кирил и Методиј„ Скопје. Таа во својата успешна животна приказна нагласува: “Да се биде жена научник не е лесно но е интересно особено ако се работи дизајнирање на храна или […]

Exquisite Closure: Concluding the Third School of Politics by the Presidential Center for Political Education

...
Announcements
...

Ohrid, 29.10.2023 The closure of the weekend in Ohrid marked the conclusion of the 2023 School for Politics, featuring the fifth module titled “Constructing Social Resistance to Diverse Forms of Disinformation.” As an active and engaged collaborating partner aligned with the esteemed Presidential Center for Political Education, Macedonia2025 takes great pride in extending its heartfelt […]

Промотивна кампања „НАУКА ЗА ИДНИНАТА“

...
Announcements
...

Ајде да инспирираме повеќе ученици да ја засакаат НАУКАТА! Ги повикуваме сите научници да ја инспирираат следната генерација! Дали сте научник страстен за разгорување на љубопитност и инспирација на младите умови на иднината? Ако е така, Ве покануваме да се придружите на специјалната иницијатива која има за цел да ги мотивира и поттикне учениците од […]

Recognition for diaspora Contribution 2023, Stanley (Nace) Thomas

...
Announcements
...

Recognition for Diaspora Contribution 2023 is awarded to Stanley (Nace) Thomas for his outstanding contributions to the Macedonian community in the area of Humanitarian Work. Stanley (Nace) Thomas has been awarded the Macedonia2025 Recognition for Diaspora Contribution in acknowledgment of his outstanding contributions to the advancement of Macedonia and its citizens. His unwavering commitment to […]

Recognition for Diaspora Contribution 2023, Vlatko Andonovski

...
Announcements
...

Recognition for Diaspora Contribution 2023 is awarded to Vlatko Andonovski for his outstanding contributions to the Macedonian community in the area of Leadership and Advocacy Vlatko Andonovski has been awarded the Macedonia2025 Recognition for Diaspora Contribution in acknowledgment of his steadfast commitment in the domain of Leadership and Advocacy, where he is showcasing exceptional leadership […]

Day 6 Recap: Unforgettable Moments and Celebrating Success at Ohrid HiTech Excellence Camp!

...
Announcements
...
July 24, 2023

What an incredible day it has been at the Ohrid High-Tech Excellence Camp! Our participants delved even deeper into the world of robotics, engaging in enriching sessions by Robotic Innovation Academy. Their critical thinking and project management skills were on full display as they embraced challenges and honed their technical expertise. The excitement reached its […]

Day 5 Recap – Adventure and Learning at Ohrid High-Tech Excellence Camp!

...
Announcements
...
July 23, 2023

Day 5 brought a wave of excitement to the Ohrid High-Tech Excellence Camp! Our participants started their day with a refreshing boat trip to St. Kaneo, setting the tone for an adventurous day ahead. Next up, they engaged in captivating robotics sessions with Robotic Academy. Through these sessions, students delved into the basic principles of […]

Day 4 Recap – Creativity, Innovation, and Fun Sightseeing at Ohrid High-Tech Excellence Camp!

...
Announcements
...
July 22, 2023

Day 4 at the Ohrid High-Tech Excellence Camp kicked off with an exciting opportunity for some of our participants to speak about the camp on Macedonian national TV. It was a fantastic way to start the day, and the energy only escalated from there! Throughout the day, our participants immersed themselves in a whirlwind of […]

Day 3 Recap: Ohrid High-Tech Excellence Camp Continues to Thrive!

...
Announcements
...
July 21, 2023

Day 3 at the Ohrid High-Tech Excellence Camp proved to be yet another productive and enriching experience for our participants! One of the highlights was the visit to factory Kostal Macedonia, where they gained invaluable insights into the automotive industry. Witnessing how robots are utilized in production was an eye-opening and educational experience. Our heartfelt […]

Day 2 Recap: Ohrid High-Tech Excellence Camp – A Day of Learning and Innovation!

...
Announcements
...
July 20, 2023

The Ohrid High-Tech Excellence Camp continued to be a hub of learning and creativity on Day 2! Our participants immersed themselves in three captivating robotics sessions, led by the talented team from Young Engineers. Through these sessions, they honed their skills and unleashed their creativity, all while delving into the fascinating world of robotics. Working […]

Day 1 Recap: Ohrid High-Tech Excellence Camp Unleashes a Spectacular Start!

...
Announcements
...
July 19, 2023

The third Ohrid High-Tech Excellence Camp kicked off with a bang! Our journey began in Skopje and led us to the stunning Hotel Aqualina in Ohrid. Welcoming the 25 participants hailing from the US, Slovenia, Croatia, Cyprus, and our homeland was Nena Manchev, the Leadership and Education Program Manager of Macedonia2025. As the day unfolded, […]

Recognition for Diaspora Contribution 2023

...
Announcements
...
June 30, 2023

Recognition for Diaspora Contribution 2023 is awarded to Mitre and Sophie Kutanovski for their outstanding contributions to the Macedonian community in area of Philanthropy and Social Impact. Mitre and Sophie Kutanovski have been awarded the Macedonia2025 Recognition for Diaspora Contribution for their outstanding contributions to the advancement of Macedonia and its people, particularly through their […]

MACEDONIA2025 SIGNED A MEMORANDUM OF COOPERATION WITH “ARNO”

...
Announcements
...
April 7, 2021

Macedonia2025 signed a Memorandum of Cooperation with “ARNO” for the competition “GREEN IDEAS 2021”, through its participation in the jury, as well as awards for the winners of the competition. On April 7, 2021, was held the promotional event for the competition “GREEN IDEAS 2021”, organized by the association for social innovation “ARNO”. Nikica M. […]

MACEDONIA2025 AND THE VIENNA ECONOMIC FORUM SIGNED A MEMORANDUM OF UNDERSTANDING (MOU)

...
Announcements
...
November 18, 2019

Vienna Economic Forum organizes several conferences throughout the year in order to promote its aims. The annual Vienna Economic Forum – Vienna Future Dialogue takes place each November in Vienna. The 16th Vienna Economic Forum – Vienna Future Dialogue 2019: “From Planned Economy to Market Economy – 30 years after the Fall of the Iron Curtain” took […]

МАКЕДОНИЈА2025 ПОТПИША МЕМОРАНДУМ ЗА СОРАБОТКА СО КОП – КОМОРА НА ОРГАНСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ

...
Announcements
...
October 21, 2020

Никица Мојсоска Блажевски, Главен извршен директор на Македонија2025 и Претседателот на КОП – Комора на органски производители, Драги Цветковиќ, денеска потпишаа Меморандум за соработка. Основната цел на воспоставување на соработка помеѓу Комората на органски производители и Македонија 2025 е зацврстување на врските помеѓу македонската бизнис заедница и македонската бизнис дијаспора. Преку активности од заеднички интерес соработката ќе биде насочена […]

Zafirovski Executive Education Program 2023 Scholarship Recipients

...
Announcements
...
May 18, 2023

Macedonia2025 is thrilled to announce the Zafirovski Executive Education Program 2023 Scholarship Recipients who started attending the EDP Kellogg blended program in May and June 2023: 1. Goran Stojanovski, Head of Business at Scalefocus 2. Tatjana Trajkova, Associate Director Innovations, Strategic Projects, M&A at Alkaloid AD Skopje 3. Stevcho Risteski, B2B & ICT Sales Director […]

САМИТ НА МАКЕДОНИЈА 2025 – ПРОСПЕРИТЕТНИ ЕКОНОМИИ ПРЕКУ ОПШТЕСТВЕНА ТРАНСФОРМАЦИЈА, ДИГИТАЛИЗАЦИЈА И СТРАТЕШКО ЛИДЕРСТВО

...
Announcements
...
March 30, 2023

Скопје, 30.03.2022 – Дигитална трансформација, зајакнување на претприемачките капацитети, иновации во функција на поголема конкурентност, холистички пристап преку примена на ЕСГ (environment, society, governance) стандардите, се дел од темите кои ќе бидат во фокусот на годинешниот Самит на Македонија 2025. На овој престижен регионален настан кој претставува платформа за споделување знаење, поврзување и поттикнување промени […]

QUALITATIVE STUDY AND INTEGRATED STUDY OF NON STANDARD FORMS OF EMPLOYMENT

...
Announcements
...
October 7, 2022

Many non-standard forms of employment are not easily identified in labour force surveys or labour market registries. Disguised employment relationships and dependent self-employment; temporary agency work or other multiparty employment arrangements; platform work; and on call work may all be difficult to discern, or have characteristics that are difficult to discern, through standard labour force […]

NEW TECHNOLOGIES AND FINANCIAL SECTOR DEVELOPMENT IN THE REPUBLIC OF MACEDONIA

...
Announcements
...
November 7, 2022

Financial intermediation in the Republic of Macedonia is at a relatively lower level than the average in the European Monetary Union. In this text, we analyze the reasons for this situation based on data on access to certain financial services for citizens as well as access to technology published by the World Bank. The low […]

YOUTH DIASPORA VOICES: STANISHA STANKOVIKJ

...
Announcements
...
November 22, 2022

Heritage  My name is Stanisha Stankovikj. I come from a small town called Kavadarci in North Macedonia, raised only by my mother, while the word, “father” for me is quite a “cold” and unknown noun. Even in the early high school days with activism in civic organizations and unions, with the aim of calling for actions […]

FIVE ZAFIROVSKI FELLOWS SUCCESSFULLY FINISHED THE KELLOGG EXECUTIVE DEVELOPMENT PROGRAM

...
Announcements
...

Macedonia2025 supports Macedonian business leaders to grow, enhance their competencies and performance, and to contribute to the further development of the Macedonian economy and workforce. Congratulations to Aleksandar Manev, Klime Buloski, Dimitar Popovski, Vladimir Nikolikj, and Marko Kutrevski, our Zafirovski Executive Education Program scholarship recipients, for successfully completing the Executive Development Program (EDP) at Kellogg School of […]

DIMITAR POPOVSKI,THE EXECUTIVE EDUCATION EXPERIENCE AT NORTHWESTERN KELLOGG

...
Announcements
...
February 2, 2023

Trying to become a better version of yourself and seeking continuous growth, both as a manager and a leader, were always high on my personal goals. So, when the opportunity to participate in the Executive Development Program (EDP) from Kellogg School of Management at Northwestern University arose, I grabbed it immediately. I chose the three […]

SAVE THE DATE FOR THE MACEDONIA2025 FUNDRAISING GALA

...
Announcements
...

Macedonia2025, a non-profit organization dedicated to promoting economic growth and development in Macedonia, is proud to announce its upcoming Gala event, which will take place in Chicago in September 2023. Hosted by the Macedonia2025 Board of Directors, the Gala will be a fundraising event to support the organization’s programs and activities. The event promises to […]

THE EXECUTIVE EDUCATION EXPERIENCE AT KELLOGG SCHOOL OF MANAGEMENT

...
Announcements
...

What a journey it has been to be part of the Executive Development Program 2022 at Kellogg School of Management – Northwestern University. Being a scholarship recipient of the prestigious “Zafirovski Executive Development Program” within Macedonia 2025, the privilege is even bigger, because Kellogg is ranked in the top three Schools of Management in the […]

MACEDONIA 2025 SUPPORTS 167 CHILDREN FROM THE OHRID REGION TO LEARN CODING

...
Announcements
...

167 children from the Ohrid region will be able to receive a 3-month training in coding and develop digital skills required for 21st-century professions, thanks to the newly established partnerships by Macedonia2025 and Kasarna Hub Ohrid. As a result, these children will be empowered to become the next generation of leaders in their respective fields. […]

OPEN CALLS

Отворен повик – Програма за развој на микро, мали и средни компании поддржана од Фондацијата Битов и Catalyste+ Канада

...
Bitove Entrepreneurship
...

За програмата Програмата им овозможува на македонските компании да бидат советувани и поддржани од искусни канадски консултанти со богато искуство и врвни достигнувања. Консултантите ќе работат на конкретните предизвици со кои се соочуваат македонските компании, придонесувајќи кон побрз раст, повисока конкурентиност и интеранционализација на компаниите. Секоја компанија ќе биде поврзана со консултант чија експертиза и […]

Фондација МК2025: Отворен повик за стипендирање на десет (10) средношколци “Таленти денес – лидери утре„

...
Open Calls
...
July 15, 2024

Повикот е отворен до 15.07.2024 год Фондацијата МК2025 го објавува повикот за прием на апликации во склоп на Фондот за поддршка на талентирани средношколци “Таленти денес – лидери утре„ за тековната 2024/2025 година. По успешноста на пилот-проектот за стипендии во 2019/2020 година, Фондацијата МК2025 обезбедува средства за финансиска поддршка на талентирани млади од Македонија. Преку […]

Open Call for Scholarships for Executive Education Program in Canada 2024

...
Executive Toronto
...
April 20, 2024

Call for applications closed on: April 20th, 2024 Macedonia2025 is thrilled to announce an open call for 4 scholarships for its Executive Education Program in Canada offering Leadership and Strategic Execution Programs in collaboration with the Smith School of Business, Queen’s University in Kingston, Canada. General information about the Program The Macedonia2025 Executive Education Program […]

OPEN CALL FOR SCHOLARSHIPS FOR ZAFIROVSKI EXECUTIVE EDUCATION PROGRAM 2024

...
Open Calls
...
April 1, 2024

Call for applications closed on: April 1st, 2024 Macedonia2025 announces the 2024 Open Call for the Zafirovski Executive Education Program, which provides scholarships to the globally renowned Kellogg School of Management. Since 2017, the Zafirovski Executive Education Program of Macedonia2025 has provided scholarships for Macedonian business leaders to the globally renowned Kellogg Executive Development Program. The program aims […]

Оглас за пријавување на бизнис експерти и консултанти за обука и меѓународна сертификација за дигитален експерт

...
Open Calls
...

Центарот за дигитална трансформација „ГоДигитал“, со поддршка од Македонија2025 објавува отворен повик за обука и меѓународна сертификација за дигитален експерт за бизнис експерти и консултанти. Сите заинтересирани бизнис експерти и консултанти (вклучително и консултантски компании) можат да се пријават за бесплатна обука и сертификација во три области: ГоДигитал ги покрива сите трошоци за обука и […]

Натпревар „НАЈДОБАР БИЗНИС КОНЦЕПТ ЗА ЗЕЛЕНИ ИНОВАЦИИ – 2024“

...
Open Calls
...
March 23, 2024

Центарот за извонредност во зелени иновации, Машински Факултет – Скопје, и Националниот центар за развој на иновации и претприемачко учење, заедно со партнерите Македонија2025 и Халкбанк АД Скопје, и проектите GREENOVET и WBC-RRI.NET Embedding RRI во Земјите од Западен Балкан, со големо задоволство ќе го реализираат натпреварот за „НАЈДОБАР БИЗНИС КОНЦЕПТ ЗА ЗЕЛЕНИ ИНОВАЦИИ – 2024 година“ за учениците од сите […]

OPEN CALL FOR THE LEADER PROJECT 2024: BUSINESS AND ENTREPRENEURSHIP DEVELOPMENT TRAINING

...
Leader project
...
January 31, 2024

Do you need practical knowledge to improve your business? Do you have a business idea, but you don’t know if you are on the right path?Learn all the steps for starting and running a successful business. Apply for the Business and Entrepreneurship Development Training – the LEADER Project. Macedonia2025 announces an Open Call for the Business […]

Open call for scholarships for the OHRID HI-TECH EXCELLENCE CAMP 2024

...
Open Calls
...
March 31, 2024

OPEN CALL FOR SCHOLARSHIPS FOR THE OHRID HI-TECH EXCELLENCE CAMP 2024 Application Deadline: 31.03.2024 Macedonia2025 is a non-profit, non-political organization dedicated to building strong partnerships and linkages worldwide and working together towards building a stronger nation. We represent a platform for all Macedonians around the globe to unite and join our efforts in supporting the […]

ПОВИК ЗА НОМИНАЦИИ ЗА ПРИЗНАНИЕ ЗА ПРИДОНЕС НА ПРИПАДНИЦИТЕ НА ДИЈАСПОРАТА за 2024 година

...
Open Calls
...
March 15, 2024

Македонија2025 во соработка со Кабинетот на Претседателот на Република С. Македонија распишува ПОВИК ЗА НОМИНАЦИИ ЗА ПРИЗНАНИЕ ЗА ПРИДОНЕС НА ПРИПАДНИЦИТЕ НА ДИЈАСПОРАТА за 2024 година Краен рок за доставување на номинации е 15.03.2024 година Македонија2025 во соработка со Кабинетот на Претседателот на РС Македонија објавува повик за поднесување на иницијативи/номинации за добитници на Признанието за придонес на припадниците на дијаспората за […]

Отворен повик за наставници по природни науки: Дводневна тренинг работилница за ефективна настава по природни науки

...
Open Calls
...
November 1, 2023

Повикот е отворен до 01.11.2023 год Дали сте посветен наставник по природни науки што бара да ги подобри своите наставни вештини и да биде во тек со најновите образовни стандарди? Македонија2025 објавува единствена можност за обука на 20-25 наставници по природни науки во основните училишта во Македонија. Обуките ќе се реализираат како дел од соработката […]

ОТВОРЕН ПОВИК за доделување 40 (четириесет) стипендии од Фондацијата „Атанас Близнакоф“

...
Atanas Bliznakof
...
October 15, 2023

ОТВОРЕН ПОВИК за доделување 40 (четириесет) стипендии од Фондацијата „Атанас Близнакоф“ од САД за редовни студенти запишани во прв циклус студии при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје во учебната 2023/2024 година Повикот е отворен до 15.10.2023 година Фондацијата МК2025 и Фондацијата „Атанас Близнакоф“ од САД објавуваат повик за доделување 40 (четириесет) стипендии за […]

Macedonia2025 is excited to unveil the OPEN CALL for the esteemed Recognition for Diaspora Contributions 2023

...
Open Calls
...

Македонија2025 во соработка со Кабинетот на Претседателот на Република С. Македонија распишува ПОВИК ЗА НОМИНАЦИИ ЗА ПРИЗНАНИЕ ЗА ПРИДОНЕС НА ПРИПАДНИЦИТЕ НА ДИЈАСПОРАТА за тековната 2023 година Краен рок за доставување на номинации е 15.08.2023 година Македонија2025 во соработка со Кабинетот на Претседателот на РС Македонија објавува повик за поднесување на иницијативи/номинации за добитници на […]

ФОНДАЦИЈА МК2025: ОТВОРЕН ПОВИК ЗА СТИПЕНДИРАЊЕ НА ДЕСЕТ СРЕДНОШКОЛЦИ “ТАЛЕНТИ ДЕНЕС – ЛИДЕРИ УТРЕ„

...
Open Calls
...
February 22, 2023

Повикот за апликации се затвори на 10.04.2023 год Фондацијата МК2025 го објавува повикот за прием на апликации во склоп на Фондот за поддршка на талентирани средношколци “Таленти денес – лидери утре„ за тековната 2023/2024 година. По успешноста на пилот-проектот за стипендии во 2019/2020 година, Фондацијата МК2025 обезбедува средства за финансиска поддршка на талентирани млади од Македонија. Преку […]

ПРОГРАМА ЗА РАЗВОЈ НА МИКРО, МАЛИ И СРЕДНИ КОМПАНИИ ПОДДРЖАНА ОД ФОНДАЦИЈАТА БИТОВ И CATALYSTE+ КАНАДА

...
Open Calls
...
January 24, 2023

Повикот за апликации се затвори на 20.02.2023 год За програмата Програмата им овозможува на македонските компании да бидат советувани и поддржани од искусни канадски консултанти со богато искуство и врвни достигнувања. Консултантите ќе работат на конкретните предизвици со кои се соочуваат македонските компании, придонесувајќи кон побрз раст, повисока конкурентиност и интеранционализација на компаниите. Секоја компанија […]

OPEN CALL FOR SCHOLARSHIPS FOR THE OHRID HI-TECH EXCELLENCE CAMP

...
Open Calls
...
December 2, 2022

OPEN CALL FOR SCHOLARSHIPS FOR THE OHRID HI-TECH EXCELLENCE CAMP 2023 Under the auspices of the President of North Macedonia, H.E. Stevo Pendarovski  Call for applications closed on: 31.01.2023 Macedonia2025 is a non-profit, non-political organization dedicated to building strong partnerships and linkages worldwide, and working together towards building a stronger nation. We represent a platform for […]

PRESIDENTIAL CENTER FOR POLITICAL EDUCATION

...
Open Calls
...
February 2, 2023

The 2023 School of Policies of the Presidential Center for Political Education will be organized in the spirit of democratic political values, promotion and protection of human rights and freedoms, political pluralism, mutual tolerance, unity and solidarity. Therefore, the School will strive to connect participants with different professional experience and background, who have a desire […]

OPEN CALL FOR THE LEADER PROJECT 2023: BUSINESS AND ENTREPRENEURSHIP DEVELOPMENT TRAINING

...
Open Calls
...
February 20, 2023

Call for applications closed on: April 14, 2023, 23:59 Do you need practical knowledge to improve your business? Do you have a business idea, but you don’t know if you are on the right path?Learn all the steps for starting and running a successful business. Apply for the Business and Entrepreneurship Development Training – the […]

OPEN CALL FOR APPLICATIONS FOR ZAFIROVSKI EXECUTIVE EDUCATION PROGRAM 2023

...
Bitove Entrepreneurship
...

Call for applications closed on: 10.03.2023 Macedonia2025 announces the 2023 Open Call for scholarships for executive training at the globally renowned Kellogg School of Management Since 2017 the Zafirovski Executive Education Program of Macedonia2025, in partnership with the Kellogg School of Management (KSM), provides scholarships for Macedonian business leaders to the globally renowned Kellogg Executive Development […]

TESTIMONIALS

Intertec Doo

...
Bitove Entrepreneurship
...

Based on discussions and advice we had from the advisor, we started working on updating our organizational structure in the company by adding a few missing job positions which will make our working process more organized and will allow us to scale and grow the company faster. We will also change a bit the sales […]

Vitalia

...
Bitove Entrepreneurship
...

We managed to find the errors in our previous cost calculations and introduced a new mill with greater accuracy of calculation. We additionally changed the formula for calculating profitability and the indicators that affect it. We shared experiences in the field of new product development and product selection procedure.

UVC MAKS DOO Skopje

...
Bitove Entrepreneurship
...

We have built a stronger team, and we are working on a getting patent and certification for one of the product that we want to sell. These activities will give us more opportunities in the market also will help us to sell more and faster, especially abroad.

EQ Excellence

...
Bitove Entrepreneurship
...

After Richard left Macedonia we stayed in contact, I’ve increased the number of consultants in EQ Excellence, assigned agreement with consultants as partners and have long distance education with him. Richard has invested his time from June to August in 11 online sessions with us and had several educational sessions for supporting me in creating […]

Успесите на Наталија Тасевска, стипендистка од Фондот за талентирани средношколци “Таленти денес – лидери утре„

...
Talents Today Leaders Tomorrow
...
March 26, 2024

Наталија Тасевска, е наша стипендистка од фондот за талентирани средношколци “Таленти денес-лидери утре„. Наталија која е во трета година на средното училиште „Ацо Русковски“ во Берово, продолжува со нејзиниот импресивен развој и активен ангажман во различни области. Таа не само што ги продлабочува своите уметнички и музички способности, туку и постигнува значајни успеси на голем […]

Успесите на Мелани Иванова, стипендистка од Фондот за талентирани средношколци “Таленти денес – лидери утре„

...
Talents Today Leaders Tomorrow
...
March 26, 2024

Мелани Иванова, родена во Штип и ученичка во четврта година во средното училиште „Славчо Стојменски“, несомнено ги оставила своите траги во литературниот свет. Покрај нејзината страст кон спортот, која била забележана и поздравена од организаторите на различни натпревари, таа исто така се истакнува и во областа на литературата и филозофијата. Во продолжение споделуваме дел од […]

Ива Костовска, стипендистка од Фондот за талентирани средношколци “Таленти денес – лидери утре„

...
Talents Today Leaders Tomorrow
...
March 26, 2024

Ни преставува задоволство да го споделиме со вас искуството на Ива Костовска, стипендистка од стипендистка од Фондот за талентирани средношколци “Таленти денес – лидери утре„ со овозможеното менторство од страна на фондацијата МК2025. “Воведувањето на менторството од страна на фондација е навистина прекрасно. Самата средба со менторот и можност за разговор и советување ми причинување […]

Јована Ана Хаџи Христовска, стипендистка од Фондот за талентирани средношколци “Таленти денес – лидери утре„

...
Talents Today Leaders Tomorrow
...
March 26, 2024

Јована Ана Хаџи Христовска, ученичка во трета година во средното училиште „Орце Николов“ во Скопје, продолжува да ја инспирира заедницата со своите активности и достигнувања. Со непоколеблива посветеност кон позитивни промени, таа се истакнува не само преку своето волонтерство во Црвениот крст, каде што нуди поддршка и се стреми кон подобра иднина за сите, туку […]

Katarina Tasevski

...
Testimonials
...
March 5, 2024

Grateful for being a valuable member of this quite distinguished group of leaders

Viktor Martinovski

...
Leader project
...
March 5, 2024

Truly enlightening and enjoyable program

Matej Milosievski

...
Testimonials
...

Petar Andreevski – The Executive Education Experience at Northwestern Kellogg School of Management

...
Testimonials
...

The Executive Education experience at Northwestern Kellogg in October 2023 was nothing short of extraordinary. Having participated in the program, I can confidently assert that it stands as the best in the world. The meticulously crafted content covered precisely the areas crucial for an executive education program, exceeding my expectations in every aspect. One of […]

Nikica Mojsoska Blazhevski – The Executive Education Experience at Northwestern Kellogg School of Management

...
Testimonials
...

Surrounded by CEOs and top managers from 17 countries, the learning at the Executive Development Program at Kellogg School of Management was truly global and eye-opening. From polishing hard business skills to refining soft skills, this experience has been life-changing.  I’m grateful for the opportunity to learn, grow, and connect with brilliant minds across industries.  The insights gained will undoubtedly […]

Toni Jankovski – The Executive Education Experience at Northwestern Kellogg School of Management

...
Testimonials
...

I am writing to express my sincere gratitude and enthusiasm for my experience attending the Kellogg Executive Education Program at Northwestern Kellogg. This program has been nothing short of transformative, both professionally and personally.The instant I set foot on the Northwestern Kellogg campus, I sensed that I was embarking on a unique journey. The quality […]

Zarko Dimitrioski, The Executive Education Experience at Northwestern Kellogg School of Management

...
Testimonials
...

I had the incredible opportunity to attend the Executive Development Program at Kellogg School of Management through your generous scholarship. My participation took place in May and June 2023, and I wanted to share my thoughts on the program and its impact on my personal and professional journey. Program ReviewThe campus at Northwestern University was […]

Participant Parent’s Testimonial (Slovenia)

...
Ohrid Hi-Tech
...

David Blazheski, Ohrid High Tech Excellence Camp 2023 participant from USA

...
Ohrid Hi-Tech
...
September 12, 2023

Bisera Drndar, Ohrid High Tech Excellence Camp 2023 participant from Macedonia

...
Ohrid Hi-Tech
...
September 12, 2023

Participant Parent’s Testimonial (Cyprus)

...
Ohrid Hi-Tech
...
September 12, 2023

Goran Stojanovski, The Executive Education Experience at Northwestern Kellogg School of Management

...
Testimonials
...
September 7, 2023

We all come across chances in life, and success often depends on our focus and commitment to seize them. When I had the chance to join Kellogg’s Executive Development Program, which had a mix of online and in-person sessions, I didn’t think twice. The online portion of two weeks gave us the opportunity to understand […]

Tatjana Trajkova, The Executive Education Experience at Northwestern Kellogg School of Management

...
Testimonials
...
September 7, 2023

Enrolling in the Executive Development Program from Kellogg School of Management at Northwestern University was one of the most rewarding decisions for my professional and personal development and the experience throughout this journey has been nothing short of transformative. The program’s meticulously crafted curriculum seamlessly combined theoretical knowledge with real-world applications, equipping us with a […]

Stevcho Risteski, The Executive Education Experience at Northwestern Kellogg School of Management

...
Testimonials
...
August 3, 2023

Participating in the Executive Development Program from April 19 to June 16, 2023, at Northwestern University – Kellogg School of Management in Chicago, US has been an incredible and enriching experience. Right from the beginning, my expectations were high, as I aimed to enhance my leadership skills and gain valuable insights for personal and professional […]

Press Releases

АРНО ги прогласи победниците од десеттото издание на натпреварот „Зелени идеи“

...
Announcements
...
June 1, 2024

„АРНО“ ги прогласи победниците од десеттото издание на натпреварот „Зелени идеи“ кои продолжуваат со натпреварување на регионално ниво во септември во Сараево, БиХ. Жири комисијата на натпреварот, во категоријата зелени идеи ги избра идеите „ Урбана фарма во контејнер за производство на микрозелени со аеропонски систем на одгледување “ на Снежана Јаќовска -Интеллигент Индоор Фарм […]

ВТОР ДЕН ОД САМИТОТ НА МАКЕДОНИЈА2025:  Дигитализацијата и елиминирање на корупцијата – предуслови за забрзан економски раст 

...
Press Releases
...

Скопје, 16.05.2024 – Дигитализацијата, како една од приоритетните области на делување и платформата за забрзан економски раст на Македонија2025, беше една од темите во фокусот на вториот ден од Самитот што се одржува во Скопје. Токму во насока на значително продлабочување на соработката во областа на дигиталната трансформација, во рамки на Самитот беше потпишан Меморандум […]

САМИТ НА МАКЕДОНИЈА2025: Неопходен е консензус на патот до просперитет и една визија за забрзан раст

...
Press Releases
...

Скопје, 15.05.2024 – Со учество на 50 говорници во 12 панел-сесии и присуство на над 500 претставници од домашни, регионални и компании од дијаспората, експерти и лидери, започна 13-то издание на Самитот на Македонија2025. „Без оглед на политичките разлики, на тешкотиите и болките низ кои минавме, на грешките од минатото, односно дали се тие вистински […]

Македонија2025 со силна поддршка на развојот – поддржани над 55 компании и околу 500 млади лица 

...
Press Releases
...

Скопје, 12.12.2023 –  Јакнење на конкурентноста, поттикнување на силен економски развој и реформи, зајакнување на приватниот сектор преку партнерства и соработка се во фокусот на организацијата Македонија 2025. Таа годинава реализираше низа активности кои беа насочени кон зајакнување на капацитетите на човечките потенцијали како главни двигатели на развојот во сите сфери на општественото живеење, кон зајакнување на […]

Македонија2025 собра 1,3 милиони на гала вечера во Чикаго – македонската дијаспора со поддршка за развој на лидерство, едукација и македонските бизниси

...
Press Releases
...

23.09.2023, Чикаго, САД – Над 400 гости, македонци од дијаспората, пријатели и поддржувачи на развојот на македонската демократија од Соединетите Американски Држави (САД) и Канада беа дел од гала вечерата што се одржа во Чикаго под мотото „Патот до просперитетот“.  Гала вечерата во организација на Македонија 2025 имаше донаторски карактер, а беа собрани 1,3 милиони […]

Macedonia2025 and Johnson Matthey launch new Science & Me STEM education project

...
Press Releases
...
September 22, 2023

Underpinning a commitment to advancing science education, Macedonia2025 is pleased to announce the recipients of a grant from the Johnson Matthey Community Impact Program “Science and Me” As the implementing organization, Macedonia2025 will lead Johnson Matthey Skopje’s global STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) program, enhancing access to high-quality education for young people in North […]

Македонија2025 воспоставува Признание за придонес на припадниците на дијаспората

...
Press Releases
...
April 25, 2023

На 12 април 2023 година, Македонија2025 и Кабинетот на Претседателот на Република Северна Македонија потпишаа Меморандум за соработка и покровителство на Претседателот на Република Северна Македонија на Признанието за придонес на припадниците на дијаспората кон развојот на Република Македонија. Македонија2025 го воспоставува Признанието за придонес на припадниците на дијаспората со цел да им оддаде почит […]

САМИТ НА МАКЕДОНИЈА 2025 – ПРОСПЕРИТЕТНИ ЕКОНОМИИ ПРЕКУ ОПШТЕСТВЕНА ТРАНСФОРМАЦИЈА, ДИГИТАЛИЗАЦИЈА И СТРАТЕШКО ЛИДЕРСТВО

...
Announcements
...
March 30, 2023

Скопје, 30.03.2022 – Дигитална трансформација, зајакнување на претприемачките капацитети, иновации во функција на поголема конкурентност, холистички пристап преку примена на ЕСГ (environment, society, governance) стандардите, се дел од темите кои ќе бидат во фокусот на годинешниот Самит на Македонија 2025. На овој престижен регионален настан кој претставува платформа за споделување знаење, поврзување и поттикнување промени […]

Join us in strengthening our visibility and brand awareness

We are grateful to our media partners who stepped forward in spreading the word about what we do by covering our events, programs and research activities. Thank you for continuous support!