Проф. Ружица Петрушевска-Николовска – промотивна кампања „НАУКА ЗА ИДНИНАТА“

News

Ајде да инспирираме повеќе ученици да ја засакаат НАУКАТА!

Со особено задоволство, во серијалот мотивациски приказни, ви претставуваме уште една млада и амбициозна професорка – проф. Ружица Петрушевска – Николовска, наставник по биологија и природни науки во ООУ „Блаже Конески“ во Велес.

Во продолжение ви нудиме инспиративната мотивациска приказна на посветена професорка по природни науки, која од млада возраст била фасциниран од чудата на природата. Од љубопитно дете кое ги истражувало екосистемите и хемиските реакции до награден наставник од Општина Велес за 2024 година, откријте го патувањето на жената која својата страст за науката ја претвори во животна мисија – да ја разбуди љубовта кон науката кај своите ученици, поттикнувајќи ги да истражуваат, откриваат и иновираат. Споделувајќи ја својата животна приказна ентузијастички нагласи: „Јас сум посветен професор по природни науки, воден од доживотна страст за разбирање на сложеноста на природниот свет. Уште од рана возраст ме плени елеганцијата на екосистемите, сложеноста на хемиските реакции и чудата на физичките феномени. Моето патување да станам професор по природни науки започна кога бев само дете. Од млада возраст, секогаш бев љубопитна за светот околу мене. Сакав да истражувам на отворено, да собирам камења, да проучувам растенија и да гледам животни. Мојата фасцинација со природата стануваше посилна како што научив повеќе за неа на училиште.

Оваа длабоко вкоренета љубопитност природно ме наведе да продолжам кариера во природните науки. Мојата одлука да станам професор беше мотивирана од желбата да ја разгорам истата страст за откривање кај другите. Верувам дека образованието е камен-темелник на напредокот и преку наставата можам да ја поттикнам следната генерација научници да истражуваат, да иновираат и да ги решаваат итните предизвици со кои се соочува нашата планета. Наставата ми овозможува да ги инспирирам младите умови, исто како што ме инспирираа моите наставници. Како професор, можам да им помогнам на учениците да ги откријат чудата на природниот свет и да ги водам додека истражуваат и учат. Мојата цел е да ја разгорам нивната љубопитност и страст за науката, за да можат да направат свои откритија и можеби дури и да станат идни научници.

Ваквата посветеност во наставата беше наградена со признанието „Најдобар наставник по предметна настава за 2024 година во Општина Велес.„

Нашата кампања „Наука за иднината„ има за цел да ги мотивира и поттикне учениците од основното образование кон патот за да станат научници кои се во развој или се двоумат. Во таа насока, пораката на Ружица до учениците е: „Секое дете се раѓа како научник со вродена љубопитност и желба за истражување. Наша мисија како наставници по природни науки е да ја насочиме љубопитноста и да го канализираме истражувањето на учениците кон откривање на тајните на природата и природните закони“.

Моќта на знаењето

Во свет полн со можности, дарот на знаење е највредното богатство што можеме да го подариме на следната генерација. Со приклучувањето кон оваа иницијатива, вие станувате светилник на инспирација за оние кои ќе го носат факелот на науката напред.

Ајде да работиме заедно за да инспирираме, поттикнеме и едуцираме. Да ја разгориме страста за наука во срцата на основците. Вашите зборови би можеле да бидат искрата што го пали огнот на љубопитноста и извонредноста.

Придружете ни се во обликувањето на иднината на науката и младите научници кои ќе ја дефинираат. Заедно, можеме да направиме разлика.

Споделете го и Вие вашиот мотивациски цитат и кратка успешна приказна што го истакнува вашето патување како научник и прикачете ги на посебната форма која се наоѓа на следниот ЛИНК  

Повеќе за промотивната кампања „НАУКА ЗА ИДНИНАТА“

Ви благодариме што сте дел од ова неверојатно патување!Кампањата е имплементирана во рамки на Johnson Matthey Програмата за влијание на заедницата „Науката и јас“.  Повеќе за проектот „Науката и јас“