Posted on

Успесите на Наталија Тасевска, стипендистка од Фондот за талентирани средношколци “Таленти денес – лидери утре„

Наталија Тасевска, е наша стипендистка од фондот за талентирани средношколци “Таленти денес-лидери утре„.

Наталија која е во трета година на средното училиште „Ацо Русковски“ во Берово, продолжува со нејзиниот импресивен развој и активен ангажман во различни области. Таа не само што ги продлабочува своите уметнички и музички способности, туку и постигнува значајни успеси на голем број на натпревари. Имено, во изминатиов период, Наталија продолжува да учествува на натпревари и активности, додавајќи уште повеќе постигнувања на нејзиното портфолио. Со особено задоволство споделуваме некои од нив. Издвоено е нејзиното учество во натпреварот организиран од Амбасадата на Кралството Холандија, каде што со нејзиното кусо креативно анимирано видео на тема „Како да ја спречиме корупцијата?“ освоила трето место. Наградата и беше доделена од Роберт Декер, заменик амбасадор на Кралството Холандија. Ова признание дополнително ја мотивира и ја поттикнува нејзината креативност и уметничко изразување.

Нејзиниот академски успех е поткрепен и со одлични резултати на државниот натпревар по Македонски јазик и литература, каде што освоила трето место. Натпреварот бил фокусиран на морфологија, литературни дела и историјата на македонскиот јазик од 14 до 18 век, што укажува на нејзината способност да се натпреварува и истакнува во комплексни и захтевни академски области.

Наталија се занимава и со хемија, информатика, веб дизајн и создавање дигитални содржини, покажувајќи дека нејзиниот интерес се протега надвор од конвенционалните академски граници. Таа е исклучително активна во области кои нудат практично искуство и знаење, што ќе и биде корисно во понатамошното образование. Продолжува и со нејзината пасија – цртањето, а во меѓувреме нејзините цртежи го разубавуваат и училишниот хол.

Менторството играло значајна улога во нејзиниот личен и професионален развој, давајќи ѝ простор за размислување и развој на цели и амбиции во врска со нејзиното понатамошно образование. Еве што таа сподели за ова искуство: “Кога првпат прочитав за можноста за менторство, чувствував исполнетост со радост и благодарност. Одзивот беше моментален – без размислување, го примив предложениот состанок. Мојата менторка, беше исклучително отворена од самото почеток и со неа разговаравме за моите досегашни успеси, како и за чувствата, емоциите и искуствата кои ги имам, но и за моите амбиции и цели за иднината. Се чувствував слободно да споделувам и да размислувам на едно друго ниво. Исклучително сум благодарена на фондацијата МК2025 за можноста да работам со таква прекрасна менторка и личност.”

Во оваа прилика и пожелуваме многу успех и ја бодриме нашата Наталија во сите нејзини идни предизвици.

Понатаму, во февруари зедов успешно учество на натпреварот по хемија. Исто така ги надополнив моите знаења по информатика и во програмските јазици, па со мојата професорка и ментор Ивана Димовска постојано вежбав за дополнување на моите знаења по предмет што сакам да ми биде и понатамошно мое образование. Се пријавив и за вежби за натпревар, каде решаваме потешки задачи од тие во училиште. Исто така почнав да правам и некои веб страни, дигитални цртежи и некои дигитални постери и кратки видеа за вежби. Продолжив и со цртање, а во меѓувреме цртав и во училиштето.

За менторството

Денот кога ми стигна меилот, кога прочитав во врска со менторството, јас бев пресреќна и преблагодарна што ја имав таа можност. Штом видов, веднаш испратив меил на менторката Нела дека прифаќам да се запознаеме.Таа ми испрати меил со наведени датум и време кога е слободна. Се договоривме за време и датум и состанокот го одржавме онлајн. Најпрво, менторката Нела ми се претстави, а потоа јас кажував за мене како личност, за досегашните успеси и искуства.

Исто така разговаравме на многу интересни теми кои те тераат да размислуваш подлабоко. На пример каде се гледаш себеси за 5 години, за 10 години, истражување околу емоциите, што би направил доколку имаш премногу обврски, а многу малку време, како да бидеш организиран, за целите кои сакаш да ги исполниш, како и што би правел за тоа да го исполниш и слично.  Ми се допадна тоа што имаме можност за разговор и за вонучилишни активности исто така многу интересни.  Тоа беше едно мое ново искуство и се разбира дополнителни знаења. Се чувствував многу пријатно додека разговаравме и сум пресреќна што запознав прекрасна менторка и личност. 

Кога првпат прочитав за можноста за менторство, чувствував исполнетост со радост и благодарност. Одзивот беше моментален – без размислување, го примив предложениот состанок. Мојата менторка, беше исклучително отворена од самото почеток и со неа разговаравме за моите досегашни успеси, како и за чувствата, емоциите и искуствата кои ги имам, но и за моите амбиции и цели за иднината. Се чувствував слободно да споделувам и да размислувам на едно друго ниво.

Исклучително сум благодарена на фондацијата МК2025 за можноста да работам со таква прекрасна менторка и личност.”

Ова се некои од моите слики на ѕид во моето училиште кои би сакала да ги споделам со Вас

Posted on

Успесите на Мелани Иванова, стипендистка од Фондот за талентирани средношколци “Таленти денес – лидери утре„

Мелани Иванова, родена во Штип и ученичка во четврта година во средното училиште „Славчо Стојменски“, несомнено ги оставила своите траги во литературниот свет. Покрај нејзината страст кон спортот, која била забележана и поздравена од организаторите на различни натпревари, таа исто така се истакнува и во областа на литературата и филозофијата.

Во продолжение споделуваме дел од успесите на Мелани.

Таа освои втори награди на повеќе престижни натпревари, меѓу кои и Државниот конкурс на слободна тема, организиран од страна на Агенцијата за млади и спорт, каде учествувале над 180 литерати Нејзината способност да спои уметност и спорт била особено истакната при оваа пригода. (линк до настанот https://ams.gov.mk/article/dodeleni-nagradite-od-konkursot-mladi-poeti). Мелани се истакнала и на Државниот натпревар по Филозофија, каде што исто така освоила второ место, демонстрирајќи го нејзиниот широк опсег на знаења и интереси.  Овој натпревар е организиран од страна на Филозофско друштво на Македонија. Оваа награда и носи право на учество на претстојната Филозофска Олимпијада во Македонија. (повеќе за настанот: https://www.facebook.com/philosophicalsocietyofmacedonia)

Нејзиниот ангажман не застанува со овие достигнувања, таа е:

  • добитник на најпрестижната награда за поетска творба на Меѓународниот литературен фестивал „Божиќна литература 2023“, организиран од Милица Паулус, што уште повеќе го потврдува нејзиното мајсторство во поезијата.
  • наградена на општинскиот литературен конкурс за есеј и на конкурсот за „Восхитна поезија“, дополнително покажувајќи ја нејзината способност да изразува комплексни мисли и емоции преку пишаниот збор.
  • освоила и втора награда на општински литературен конкурс за есеј на тема: “Шопов за некогаш и за сега“, во категорија средношколци, организиран по повод 100 години од раѓањето на Ацо Шопов итн.

Покрај овие значајни литературни и академски постигнувања, Мелани го сподели со нас и нејзиното искуство со овозможеното менторство преку Фондацијата МК2025, каде опишува дека менторството и дало целосна перспектива за иднината и ја поттикнало кон правилниот избор за нејзиното понатамошно образование.

Таа вели: „Фондацијата МК2025 покрај сите досегашни можности за надградување на талентот на нас, младите и усовршување на сите вештини и знаења, го достигна врвот со воспоставување на едно поинакво искуство со ментор кој ќе биде стимул и насока за справување со нови предизвици, а воедно и пријател за цел живот. Менторството ми овозможи целосна перспектива за во иднина. Полека, но сигурно ме поттикнува да го направам вистинскиот избор за моето високо образование. Мојата менторка е полн погодок. Ведра, насмеана, амбициозна, спремна да ме ислуша во било кое време, а најважно од сѐ, умешна да го трасира мојот пат кон успехот. Како стипендист, трета година по ред, заедно со фондацијата МК2025 сме секогаш чекор напред, со стремеж да ги освоиме најшироките хоризонти и невозможното да го направиме возможно, а во тоа несомнено, успеваме!„

Во оваа прилика и пожелуваме многу успех и ја бодриме нашата Мелани во сите нејзини идни натпреварувања.

Posted on

Ива Костовска, стипендистка од Фондот за талентирани средношколци “Таленти денес – лидери утре„

Ни преставува задоволство да го споделиме со вас искуството на Ива Костовска, стипендистка од стипендистка од Фондот за талентирани средношколци “Таленти денес – лидери утре„ со овозможеното менторство од страна на фондацијата МК2025.

“Воведувањето на менторството од страна на фондација е навистина прекрасно. Самата средба со менторот и можност за разговор и советување ми причинување лично задоволство, бидејќи грижата и посветеноста на фондацијата и нејзините вработени е навистина за пофалба. Особена радост ми причинува тоа што добив менторка која е спремна да ми понуди помош и подршка како во изборот на идна професија така и во мојата лична професионална надоградба, што е потреба на секоја млада личност во крајната година од средното образование.„

Во оваа прилика и пожелуваме многу успех и ја бодриме нашата Ива во сите нејзини идни предизвици.

Posted on

Јована Ана Хаџи Христовска, стипендистка од Фондот за талентирани средношколци “Таленти денес – лидери утре„

Јована Ана Хаџи Христовска, ученичка во трета година во средното училиште „Орце Николов“ во Скопје, продолжува да ја инспирира заедницата со своите активности и достигнувања. Со непоколеблива посветеност кон позитивни промени, таа се истакнува не само преку своето волонтерство во Црвениот крст, каде што нуди поддршка и се стреми кон подобра иднина за сите, туку и преку активното учество во различни проекти и дебати, особено оние кои се фокусираат на заштита на животната средина.

Нејзината ангажираност не заостанува зад нејзините академски обврски. Неодамна, Јована и нејзиниот тим од организацијата “Имам Став!”, под водство на професор Татијана Гацова, постигнале значителен успех со учеството на дебата во Европскиот парламент во Стразбур. Тие успешно се справиле со предизвикот, покажувајќи импресивни способности за аргументација и критичко мислење, особено кога станува збор за теми како што е ширењето на дезинформации преку медиумите. Во таа дебата, Јована активно учествувала во дискусии и предлагање на решенија за справување со ова прашање, застапувајќи ставови против воведувањето на факт-чекери поддржани од вештачка интелигенција и владината цензура на медиумите. Испитувањето и предизвикувањето на предлозите од другите групи потврдиле нејзините способности за аналитичко размислување и давање смислени контрааргументи. Еве што таа сподели за ова искуство: “Морам да признаам дека не беше лесно бидејќи сите држави имаа добри претставници. Имав можност и лично да ја прашам претседателката на советот на ЕП прашање на кое одговори со целосна посветеност. Оваа посета беше важна за мене и мојот личен развој од многу аспекти но исто така и за нашата држава бидејќи покажува дека и новите генерации се желни и целат кон успехот и иднината на нашата држава, ова беше истакнато и од самите претставници на ЕП, ни дадоа до знаење на нас а и на сите 590 присутни дека е голем чекор за нашата земја.„

Покрај нејзиниот активен ангажман во дебатите и волонтерството, Јована се занимава и со области како што се кодирањето и роботиката, покажувајќи голема страст кон создавањето на иновативни роботи. Нејзината посветеност кон овие технички предизвици открива дека таа не само што се стреми кон академски и социјален успех, туку и кон истражување и иновација во областа на технологијата.

Значителен дел од нејзината лична и професионална развојна патека е и нејзиното искуство со менторството кое го овозможи фондацијата МК2025, укажувајќи дека менторката игра значајна улога во нејзиното усмерување кон иднината. “Сакам да изразам најискрена благодарност кон фондацијата МК2025 и мојата менторка. Нашиот менторски процес тече природно и продуктивно. Таа не само што ги сослуша моите планови за иднината, туку и ме насочува во правилната насока. Нејзиниот реален пристап и поддршка ме поттикнуваат да го следам својот пат, и со вклопување во една реална слика за опкружувањето и барањата на пазарот на трудот.„

Во оваа прилика и пожелуваме многу успех и ја бодриме нашата Јована Ана во сите нејзини идни предизвици.

Posted on

Petar Andreevski – The Executive Education Experience at Northwestern Kellogg School of Management

The Executive Education experience at Northwestern Kellogg in October 2023 was nothing short of extraordinary. Having participated in the program, I can confidently assert that it stands as the best in the world. The meticulously crafted content covered precisely the areas crucial for an executive education program, exceeding my expectations in every aspect.

One of the defining features of the program was the unparalleled quality of the teaching staff. The faculty comprised numerous seasoned ex-senior executives, including three former CEOs of billion-dollar companies. The presence of advisors from the Federal Reserve and the World Bank, along with renowned professors, added immense value to the learning experience.

The learning approach employed by Kellogg was particularly effective, utilizing a plethora of business cases and fostering dynamic discussions among participants. This approach not only enhanced the theoretical understanding but also provided practical insights that could be immediately applied in the real business world. The participants themselves, a cohort of senior managers from major corporations, were not only intelligent but also brought a wealth of experience and thoughtfulness to the discussions.

Upon returning, I wasted no time in implementing the wealth of knowledge gained. Already, I have conducted a workshop, applying the insights acquired during the program. The impact was palpable, demonstrating the immediate applicability of the lessons learned.

The campus facilities were top-notch, providing an ideal environment for focused learning. The move for the last week to Chicago from Evanston added a refreshing change to the overall experience, contributing to a stimulating learning atmosphere.

While the leadership coaching was available, I found it unnecessary as the lessons were comprehensive, and post-lesson interactions with professors provided ample opportunities for clarification and discussion.

I must commend Macedonia2025 for their impeccable organization throughout the entire experience. To any leader in Macedonia contemplating such a program, my unequivocal recommendation is to seize the opportunity without hesitation. The Executive Education program at Northwestern Kellogg is not just a learning experience; it is a transformative journey that equips leaders with the tools to navigate the complexities of the modern business landscape.

Participant: Petar Andreevski

Company: CEO at WVP Fund Management AD Skopje

Posted on

Nikica Mojsoska Blazhevski – The Executive Education Experience at Northwestern Kellogg School of Management

Surrounded by CEOs and top managers from 17 countries, the learning at the Executive Development Program at Kellogg School of Management was truly global and eye-opening. From polishing hard business skills to refining soft skills, this experience has been life-changing. 

I’m grateful for the opportunity to learn, grow, and connect with brilliant minds across industries. 

The insights gained will undoubtedly elevate my career and contribute to my personal development.
I would like to extend a very special thanks to the person who established and sponsors this program in Macedonia, a true visionary leader and a passionate Macedonian-American, Mike Zafrovski. 

Participant: Nikica Mojsoska Blazhevski

Company: CEO at Macedonia2025

Posted on

Toni Jankovski – The Executive Education Experience at Northwestern Kellogg School of Management

I am writing to express my sincere gratitude and enthusiasm for my experience attending the Kellogg Executive Education Program at Northwestern Kellogg. This program has been nothing short of transformative, both professionally and personally.
The instant I set foot on the Northwestern Kellogg campus, I sensed that I was embarking on a unique journey. The quality of the faculty, the depth of expertise, and the degree of involvement surpassed even my most optimistic projections. The program’s syllabus had been meticulously crafted, providing a perfect blend of cutting-edge theory and hands-on application.
One of the most remarkable aspects of the program was the diversity of the cohort. Interacting with professionals from various industries and backgrounds provided a rich and dynamic learning environment. The collaborative spirit that permeated our group discussions and team projects was truly inspiring.
The faculty at Kellogg are not only renowned experts in their fields but also exceptional educators. They fostered an environment where questions were encouraged, and dialogue was open and enlightening. The real-world insights and case studies they shared were invaluable, and I left each session with a deeper understanding of the subject matter.
Beyond the classroom, the Kellogg Executive Education Program offers unparalleled networking opportunities. I had the privilege of connecting with accomplished individuals from around the world, building lasting relationships that I believe will continue to benefit me both personally and professionally.
As I reflect on my time at Kellogg, I am filled with a sense of empowerment and renewed ambition. The knowledge and skills I acquired have had a direct and positive impact on my work, allowing me to approach challenges with greater confidence and creativity. I feel better equipped to lead, innovate, and drive meaningful change within my organization.
In conclusion, attending the Kellogg Executive Education Program was a defining moment in my career journey. It has sharpened my strategic thinking, broadened my perspective, and elevated my leadership abilities. I wholeheartedly recommend this program to anyone seeking to take their career to the next level and look forward to the opportunity to return for further learning in the future.
Thank you to the entire Kellogg community and special gratitude to Macedonia2025 and Mike Zafirovski for this life-changing experience.
Participants: Toni Jankovski
Company: Product Development & Innovation at Diners Club Macedonia